EDI Rječnik za automobilsku industriju

Pronađite ovdje najvažnije pojmove i njihov opis za elektroničku razmjenu podataka (EDI) u automobilskoj industriji. Za više pitanja kontaktirajte nas putem e-maila ili telefona.

EDI u automobilskoj industriji

od AS2 do XML

 • AS2

  AS2 (Applicability Statement 2) Izjava o primjenjivosti 2 – je protokol prijenosa za elektroničku razmjenu podataka između poslovnih partnera temeljenih na HTTP protokolu sa standardiziranim S / MIME sadržajem.

 • ASN

  ASN (Advanced Shipping Notice) Napredna obavijest o transportu – je obavijest o isporuci na čekanju. ASN obično pruža informacije o vremenu otpreme i karakteristikama o isporuci kako bi klijent mogao biti spreman prihvatiti isporuku. To je bitan dio točno-na-vrijeme procesa. Implementirano je npr. putem EDIFACT DESADV poruke, VDA 4987 ili X12 EDI 856 standarda.

 • CAD / CAM

  CAD (Computer-Assisted Design) i CAM (Computer Aided Manufacturing) koriste se za precizno oblikovanje, modeliranje i stvaranje proizvoda. CAD datoteke i CAM datoteke mogu se razmjenjivati elektronički i automatski putem EDI-ja.

 • CALDEL

  CALDEL (Call delivery) Isporuka poziva ODETTE je definirana EDI poruka koja se temelji na standardu EDIFACT DELJIT (DELivery Just In Time). Sadrži kratkoročne upute o isporuci za pravodobnu isporuku na montažnu liniju.

 • CCF

  CCF je EDI klirinško središte koje pruža TELEDIN. Specijalno je razvijen za automobilsku i maloprodajnu industriju. Usluga nudi vezu s najvažnijim VAN-ovima i podržava sve postojeće EDI standarde kao što su EDIFACT, ODETTE, VDA ili X12 i formate poruka koje koriste ERP i WMS dobavljači kao što su XML, IDoc, pozicijski tekstni format ili csv format.

 • DELFOR

  DELFOR (Delivery forecast and instruction ) Predviđanje isporuke i upute – je EDIFACT poruka koja se koristi tijekom procesa narudžbe u automobilskom sektoru. OEM (proizvođač originalne opreme) šalje dobavljaču kako bi pružio informacije o raspoređivanju, kao i zahtjeve vezane uz datume isporuke, količine, pakiranje i još mnogo toga.

 • DELJIT

  DELJIT (Delivery Just in time) Dostava točno na vrijeme – je EDIFACT poruka koja se koristi za poučavanje dobavljača o preciznom slijedu isporuke i pravodobnom rasporedu zahtjevima. Također je potrebno nadopuniti raspored dostave Poruka (DELFOR). Upotreba ove poruke olakšat će praćenje pravovremene isporuke (JIT) pružajući kupcu mehanizam za izdavanje preciznih zahtjeva za raspored robe u smislu 24-satnog vermena i češće nego s primjerom poruke o rasporedu isporuke, npr. dnevni rasporedi prema rasporedu tjednih planova.

 • DESADV

  DESADV (DESpatch ADVice) je EDIFACT poruka o materijalima i dijelovima koji se fizički isporučuju. Poruka pokriva ASN proces i šalje se od dobavljača do kupca. Obično stiže prije nego što se roba fizički isporučuje u skladište ili proizvodnu liniju kako bi korisnici mogli bolje planirati svoje kapacitete za istovar i proizvodnju.

 • EDI

  EDI označava Electronic Data Interchange, to je automatizirana standardizirana
  razmjena poslovnih dokumenata između poslovnih partnera od zahtjeva do
  primjena. Unutar automobilskog sektora, EDI je bitna tehnologija koja se koristi za provedbu planiranih isporuka i visoko učinkovite rasporede proizvodnje.

   

 • EDIFACT

  EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) međunarodni je EDI standard razvijen od strane Ujedinjenih naroda kako bi se olakšala trgovinska razmjena. Naširoko se koristi u maloprodaji, također i u automobilskoj industriji kako bi se olakšala globalna suradnja između poslovnih partnera.

 • ENGDAT

  ENGDAT (Engineering Data Message) EDI je standard za elektroničku razmjenu CAD datoteka (Computer-Aided Design).

 • ERP

  ERP (Enterprise Resource Planning) Sustav za integraciju internih poslovnih procesa i resursa. Pomaže u razumijevanju klijenata, učinkovitijoj proizvodnji i isporuci kvalitetnih proizvoda na vrijeme i unutar proračuna.

 • eXite

  eXite je EDI usluga koju pruža EDITEL. To uključuje sveobuhvatna rješenja za EDI kao što su EDI komunikacija, EDI integracija, e-račun, digitalno arhiviranje, nadzor poslovanja i web EDI.

 • FTP

  FTP (File Transfer Protocol) je protokol klijent-poslužitelj koji se oslanja na dva komunikacijska kanala između klijenta i poslužitelja. To je stari protokol koji se ne bi trebao upotrebljavati za kritične aplikacije. FTP / S je osigurano proširenje koje dodaje SSL / TLS sigurnosni sloj.

 • HTTP

  HTTP / HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol / Secure) protokol zahtjeva-odgovor za web-komunikaciju koja također podržava SSL / TLS sigurnost. To je osnova za B2B komunikacijske protokole kao što su AS2 ili WS-SOAP.

 • INVOIC

  INVOIC (račun) je EDIFACT poruka koja se koristi za razmjenu podataka o fakturiranju između kupca i dobavljača.

 • JIS

  JIS (just in sequence) je strategija inventara koja unapređuje proces JIT (just-in-time). Komponente i dijelovi dolaze na proizvodnu liniju točno (u slijedu) kada ih treba montirati. JIS procesi značajno povećavaju učinkovitost i produktivnost u proizvodnom procesu. Oni zahtijevaju preciznu razmjenu informacija o isporuci i raspoređivanju koje se obično prenose putem EDI-ja.

 • JIT

  JIT (Just-in-time) je strategija inventara koja je razvijenog u japanskom proizvođaču automobila Toyota u 1970-ima. U montažnim crtama organiziranim s JIT procesima, dijelovi se isporučuju kada ih zahtijeva proizvodni proces, čime se eliminira potreba za zalihama i skladištenjem.

 • OEM

  OEM (Original Equipment Manufacturer) – proizvođač originalne opreme ili proizvođač kompletnog krajnjeg proizvoda, u automobilskoj industriji takvi proizvođači uključuju Škoda Auto, VW, BMW, Mercedes-Benz, TPCA, KIA, Jaguar Land Rover (JLR) itd.

 • ODETTE

  Odette (the Organization for Data Exchange by Teletransmission in Europe) je paneuropska platforma za suradnju i usluge koja radi za cijelu automobilsku mrežu. Mreža nastoji okupiti stručnjake opskrbnog lanca i tehnološke stručnjake za stvaranje standarda, razviti najbolje prakse i pružati usluge koje podupiru automobilsku industriju u svom poslovanju. ODETTE je stvorio nekoliko standardiziranih EDI poruka za automobilsku industriju koje se široko koriste u sektoru.

 • OFTP

  OFTP (Odette File Transfer Protocol) protokol je stvoren 1986., koji se koristi za EDI komunikaciju uglavnom u automobilskoj i proizvodnoj industriji.

 • OFTP2

  OFTP2 (Odette File Transfer Protocol 2) je 2007. godine napisao Data Interchange kao specifikaciju za siguran prijenos poslovnih dokumenata putem Interneta, ISDN i X.25 mreže s dodatnim sigurnosnim mogućnostima. OFTP2 može raditi od točke do točke ili posredno putem VAN (Value Added Network).

 • POP3

  POP3 (Post Office Protocol 3) najnovija je verzija standardnog protokola za primanje e-pošte.

 • RECADV

  RECADV (RECeiving ADVice) je EDIFACT poruka za slanje eksplicitne izjave o primitku robe. Ova je poruka posebno prikladna u procesima u kojima dobavljač izdaje račun za koji je RECADV najtočniji izvor informacija.

 • SFTP

  SFTP (SSH File Transfer Protocol) mrežni je protokol koji omogućuje pristup datotekama, prijenos datoteka i upravljanje datotekama putem SSH-a.

 • SMTP

  SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) je internetski standard za prijenos e-pošte. Iako elektronički poslužitelji e-pošte i drugi agenti za razmjenu pošte koriste SMTP za slanje i primanje poruka e-pošte, aplikacije klijentske pošte na razini korisnika obično koriste SMTP samo za slanje poruka na poslužitelj e-pošte radi prijenosa. Za dohvaćanje poruka klijentske aplikacije obično koriste IMAP ili POP3.

 • TIER 1

  TIER (Level) 1 dobavljači su proizvođači koji se izravno bave OEM-ovima. To su često velike tvrtke kao što su Bosch, BASF, ….

 • TIER 2

  Dok TIER 1 dobavljači stvaraju dijelove i opremu, oni obično ne proizvode dijelove iz kojih su sastavljeni drugi dijelovi. Za to se obraćaju dobavljačima TIER 2. TIER 2 dobavljači se bave izravno s TIER 1 dobavljačima. U posebnim slučajevima, dobavljači TIER 2 mogu poslužiti kao TIER 2 i dostaviti izravno OEM-u.

 • TIER 3

  Posljednji dobavljač na kraju ili početak opskrbnog lanca obično osigurava sirovinu kao što je čelik. Ovisno o složenosti opskrbnog lanca, to može biti dobavljač TIER 3 ili TIER 4.

 • TRADACOMS

  Tradacoms je rani standard za EDI i prvenstveno se koristi u Velikoj Britaniji.

 • VDA

  VDA, Njemačka udruga automobilske industrije (VDA = Verband der Automobilindustrie) sastoji se od više od 620 tvrtki uključenih u proizvodnju za automobilsku industriju u Saveznoj Republici Njemačkoj. Članovi su podijeljeni u tri skupine proizvođača: proizvođači automobila, dobavljači automobila i prikolica, specijalna tijela, autobusi. VDA trenutačno ima oko 35 radnih skupina, koje u nekim slučajevima osnivaju vlastiti pododbor ili ad hoc radnu skupinu.

 • VDA4905

  VDA4905, standardizirana EDI poruka za prijenos naloga za isporuku od OEM-a do dobavljača, tzv. Lieferabruf na njemačkom.

 • VDA4915

  VDA4915, standardizirana EDI poruka za prijenos detaljnih poziva od OEM-a do dobavljača, tzv. Feinabruf na njemačkom jeziku. VDA4915 / 2 je standardizirana EDI poruka za poziv na temelju ODETTE poruke DELINS (Delivery instruction).

 • Web EDI

  Web EDI je troškovno učinkovito rješenje za male i srednje dobavljače za razmjenu EDI poruka s klijentima i idealno rješenje za OEM-ove za povezivanje svih poslovnih partnera putem EDI-ja bez obzira na veličinu dobavljača.

 • X.12

  X.12 je EDI standard koji definira organizacija za standarde Accredited Standards Committee X12 (također poznato kao ASC X12) i široko se koristi u SAD-u.

 • XML

  XML (Extensible Markup Language) format je podataka koji se koristi u poslovanju s poslovnim transakcijama.

Contact Icon

Želite li saznati više? Molimo kontaktirajte nas

Contact EDITEL

Goran Radišić
Prodajni predstavnik

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.